Er zijn oneindig veel mogelijkheden in de fotografie. Polaroid foto’s, digitale foto’s, wegwerpcamera’s, onderwatercamera’s, professionele camera’s met een lens van een meter – noem maar op, we blijven technologieën ontwikkelen om onze favoriete momenten zo goed mogelijk vast te leggen, zodat we ze altijd precies zo kunnen blijven beleven als de eerste keer. Omdat er zoveel tussenstappen bestaan, is er voor iedereen wel een ideale camera. Zo zit de systeemcamera bijvoorbeeld tussen een compactcamera en een spiegelreflex camera in. Je kunt de lens wisselen, maar zonder al teveel poespas.

Wat is een systeemcamera?

Net als bij een spiegelreflexcamera kun je bij een systeemcamera wisselen van lens. Het verschil is dat er in een systeemcamera geen spiegel zit. Je ziet dus niet het beeld zoals de lens deze ziet, maar een omgezet beeld via een beeldscherm. Hierdoor zijn systeemcamera’s vaak wat kleiner en compacter, en daardoor ook minder zwaar, dan spiegelreflex camera’s. Ze zijn dus makkelijker om mee te nemen en liggen comfortabeler in de hand, zeker als je de camera lang vast moet houden of meedragen. Maar omdat de lens wel vervangen kan worden kun je net zulke goede kwaliteitsfoto’s maken. Het is dus een handige middenweg.

Voordelen van de systeemcamera

Tot voor kort was een spiegelreflexcamera de top keuze voor professionele fotografen. Door het spiegelsysteem hebben deze minder vertraging, waardoor foto’s van bewegende beelden makkelijker scherp te krijgen zijn. Maar buiten het feit dat niet iedereen de allerbeste, grootste en duurste camera hoeft, zijn de nieuwste systeemcamera’s de spiegelreflex op allerlei gebieden aan het inhalen. Er passen net zulke grote en goede sensoren in, waardoor de ISO waarde hoog opgevoerd kan worden. Zo kun je zelfs bij schemerlicht goede foto’s maken, zonder flits maar ook zonder dat de foto al te wazig wordt. Ook het verschil in de tijd van het scherpstellen is tegenwoordig niet meer zo groot. Het enige nadeel kan de afdrukvertraging zijn, maar zolang je de camera van tevoren test zal je weten of je een geschikte hebt waarbij dit meevalt. Er zijn er namelijk genoeg waarbij het helemaal niet storend is.

Het handigst aan de systeemcamera is dat deze vrijwel alle kwaliteiten van de spiegelreflex camera heeft, maar dan een stuk compacter. Hierdoor is de camera kleiner, lichter en dus makkelijker mee te nemen. Dat is zowel handig voor professionele fotografen die altijd op pad zijn, als voor degene die de familiekiekjes op verjaardagen schiet. Een systeemcamera ligt een stuk fijner in de hand door het lichtere gewicht en de normalere grootte.