Netwerken is belangrijk voor zowel je sociale gedrag als voor een bedrijf. Met de juiste connecties kun je namelijk heel hoog scoren en wie wilt dat nou niet? Het Netwerk is niet alleen maar iets voor jezelf maar je helpt de ander ook. Je wilt geholpen worden en andere helpen op basis van je zogenaamde USP. Waar jij hulp mee nodig hebt kan een ander jou helpen en wederzijds. Daarom is het van belang om vele en juiste netwerken te hebben. Het doel van netwerken is daarom ook om tips te geven en om tips aan te nemen. Ook is het belangrijk om te weten wat je met je netwerken wilt bereiken en hoe je deze onderhoud en weet uit te breiden.

Hoe bouw je netwerken?

Een netwerk kun je bouwen door middel van het bezoeken van congressen, trainingen en workshops. Een must is om goed voorbereid op pad te gaan. Wat je eventueel kunt doen is het laten drukken en ontwerpen van Visitekaartjes die jou representeren met wat jouw doelen en taken zijn. Ook kun je op een beurs een eigen stand plaatsen en daar jezelf of je bedrijf promoten. Hierbij moet je duidelijk overkomen zodat je niet de verkeerde netwerken naar je toe geworpen krijgt. Tijdens het netwerken is het handig om de juiste houding te hebben, goed postuur en wederzijdse interesse tonen. Niet verwachten dat zij alleen jou hebben een geef geen gevoel dat je liever naar iemand anders wilt luisteren dit laat namelijk een slechte indruk achter op de persoon waarmee je een conversatie hebt.

Goed netwerken

Om goed te kunnen netwerken heb je niet alleen een juiste houding nodig maar ook is het erg belangrijk om inlevingsvermogen te hebben, sociaalvaardig te zijn en goed te kunnen luisteren. Het snel leggen van verbanden is ook belangrijk en wees hulpvaardig. Niemand gaat naar je luisteren als je je niet kan inleven in andermans zijn probleem of doel. Een persoonlijke band opbouwen is beter voor beide, er wordt elkaar meer gegund en ze willen je sneller helpen.

Een netwerk onderhouden is veel werk maar wel zo gepiept. Zorg ervoor dat je kwaliteit voor op stelt en dat je gemaakte afspraken nakomt.